MVO: Nové ľudské práva oslabujú stabilitu rodiny a spoločnosti

01.08.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Formulované tzv. nové ľudské práva oslabujú stabilitu rodiny aj celej spoločnosti. K pripravovanej Celoštátnej stratégii ochrany a podpory ľudských práv na Slovensku sa takto vyjadrili mimovládne organizácie (MVO). Celkom 69 sa ich podpísalo pod list predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi, ktorý na Úrade vlády SR odovzdali v stredu 31. júla. Od premiéra chcú, aby proces stratégie prehodnotil.
Mimovládne organizácie upozorňujú na to, že naprieč celou stratégiou sa nesie zreteľná stopa ideológie rodu. "Teória rodu neobhajuje skutočné dobro ženy, súdržnosť vzťahov mužov a žien, stabilitu rodiny a ohrozuje deti, mládež a ich psychosexuálny vývoj," pripomínajú organizácie a požadujú otvorenie celospoločenskej diskusie na túto tému.
Navrhovaná stratégia podľa MVO naznačuje, že Slovensko sa vzdáva kultúrneho a kresťanského dedičstva sv. Cyrila a Metoda v prospech novej agendy európskych výborov a komisií. "Tá nekorešponduje s tradičnými hodnotami, tvoriacimi základ modernej Európy," podotýkajú mimovládne organizácie. Podľa signatárov listu naša krajina potrebuje v prvom rade posilniť postavenie rodiny, inštitúciu manželstva jedného muža a jednej ženy, materstvo, otcovstvo, ako aj hodnotu života a základné etické princípy vyplývajúce z prirodzeného zákona.
Premiéra MVO pozývajú k prehodnoteniu celého procesu stratégie tak, aby "neviedla k znevýhodňovaniu väčšiny spoločnosti, ktorá rešpektuje rodinu a manželstvo."
 

Vyberte región